14
sep

Små og store venner

Jeg kører ind på skolens parkeringsplads, og på fodboldbanen ser jeg store og små mennesker i fælles leg. En gæv børnehavedreng spæner afsted over fodboldbanen med en efterskoledreng i hælene, der kærligt men ihærdigt forklarer, at de skal stå et bestemt sted, for nu starter legene. Den lille dreng hviner af fryd, og de små ben hjuler af sted. Han synes tydeligvis, at denne leg er ligeså sjov som de planlagte.

Efterskolens livstilslinje står årligt for at arrangere skolens GFE-dag, hvor alle elever inddeles på forskellige hold, så alle aldre og de to skoleformer kan lære hinanden at kende. I dag afholder de generalprøve, og til det bruger de børnehavens skønne unger.

Fodboldbanen er rammet ind, og der er to mål. Store og små venner skal spille med frisbee og ramme hinandens mål. Aktiviteten er ikke præget af konkurrence i dag. Det handler i stedet om at gøre de små trygge, om at samarbejde og skabe relationer. De store elever fra efterskolen er gode til de små børn, og de nyder det tydeligvis også. Til at starte med tør børnehavebørnene knapt at kaste med en frisbee, men efterhånden som tilliden opbygges, kastes frisbeen vidt og bredt, og da en lille pige rammer en stor pige lige i bagdelen med en frisbee, knækker de små sammen af grin. Og derefter også de store. Uret ringer, videre til næste aktivitet. Transporten til basketballbanen foregår hånd i hånd, på skuldrene af de store eller på ryggen med hestelyde. Et herligt syn!

På næste post skal der synges, laves armbøjninger, svinges med hulahopringe og gås på linje. Der bliver også tid til en klatretur i træet på plænen. De store følger trop og passer på, at deres lille ven hverken falder ned eller kommer til skade.

Dagen afsluttes på taget af en bungalow, hvor store og små hjælper hinanden op. Blå himmel, smil og nye venskaber. Den store tager den lille i hånden, og så går de alle på en fin række tilbage til børnehaven, så de små kommer trygt hjem til deres madpakker og vante omgivelser.

Af Katja Eva Klitgaard.