20
dec

December i Glamsbjerg Børnehus

December er lig med magi, højtidelighed og hygge. Masser af hygge og samvær. Sagn om nisser og sange om traditioner, pakker og godter.

I Børnehuset er der flyttet nisser ind. De har måneden igennem lavet kærlige drillerier, så både store og små har spærret øjnene op, når de om morgenen mødte ind til møbler viklet ind i toiletpapir, rød mælk og ting, der var byttet rundt. Rammerne er forvandlet til et univers bestående af juledekorationer, juletræer, lyskæder og pynt i alle kroge og afkroge.

På alle stuer er der lavet hemmeligheder, som forældrene kan glæde sig til at se den 24.december. Det største for børnene er tanken om selv at have produceret en gave til dem, der står dem nærmest. Mens de kreerer og gør sig umage, går snakken ivrigt om, hvor glad den enes far vil blive, og hvor overrasket en andens mor vil blive.

Luciaoptoget er en stor begivenhed, som de har øvet mange gange. Sangen skal øves, og man skal træne at gå med et levende lys. Da dagen oprinder, er hele Børnehuset fyldt til randen med forældre og bedsteforældre, som er kommet for at se de smukke Luciabørn. I kælderen iklæder børnene sig deres Luciakostume, og de får tændt deres lys. Alle kender deres plads i rækken, og med stor koncentration bevæger de sig op ad trappen og rundt gennem alle rummene. De er ikke nervøse, men de er spændte og koncentrerede. Da de efter endt optræden atter er nede i kælderen, er de stolte. Det er pædagogerne også. Flere af børnene undrer sig over, at deres forældre ikke var at se. Deres forældre var der skam, men børnene var så koncentrerede om at synge og gå rigtigt med lyset, at de slet ikke fik øje på deres forældre. Kostumer og sølvkranse ryger af, og glade børn flyver ovenpå for at hilse på deres familier.

Julegudstjeneste blev det også til. Række efter række sad små mennesker, som måbede og forundres over det store og smukke kirkerum samt de fantastiske lyde fra orgel og kirkesanger og ikke mindst præstens fortælling og hendes medbragte engle.

Sidste store begivenhed i rækken af gode juleoplevelser er Børnehusets julefrokost. Maden laves i huset, for den gode duft og selve processen er en vigtig del af begivenheden, og havde det ikke været pga. influenza, havde børnene været med i fremstillingen af den gode mad. I stedet blev det til en tur i skoven, hvor børnene så røde nissehuer og fandt godter, som nisserne havde lagt til dem. Da de vender tilbage, dufter der i Børnehuset af juleaften. Alle børnene farer ud på badeværelset, hvor de pænt står i kø, så alle kan få vasket deres fingre. På stuerne starter man med julesange, som børnene på skift får lov at vælge. Da alle har fået mad, siger en lille dreng ”Hov, der er en knogle i mit kød”. Den voksne svarer tålmodigt og med et lille smil på læben, at det ikke er en knogle, men at det er flæskesvær. Masser af snak om grise, julemad og tilberedning af det. Så lærte børnene også noget om det.

Ja, december er magisk og fyldt med fortryllelse og overraskelse. Således også i Børnehuset.