3
jun

Skraldekunst i børnehøjde!

Teltet på legepladsen er fyldt med alt fra spændende huse, sjove væsener og fantasidyr til flyvemaskiner og luftballoner. I kælderen finder jeg plancher med farverige former og figurer. Pindsvin og andre væsener står i vindueskarmen i køkkenet. Kun fantasien sætter grænser.

Børnehusets emne hedder ’Skraldekunst’, og det handler kort og godt om at genbruge og genanvende diverse materialer og at sætte spørgsmålstegn ved vores forbrugskultur. Børn og forældre har siden påske samlet bøtter, hjul, dåser, blade og kartoner sammen. Alle materialer kommer fra børnenes og pædagogernes hjem, så Corona-restriktionerne dermed overholdes.

Hos de mindste i vuggestuen, har man tilpasset projektet, så denne aldersgruppe får det mest optimale ud af forløbet. Fokus er på farver, former og mønstre, som børnene nu genkender, peger på og sætter ord på. Vuggestuen har kreeret fugle og fuglehuse, som hænger fint på et træ på stuen. På legepladsen er blomster plantet i bøtter, der tidligere var vaskemiddel i. I kælderen har poderne lavet plancher, som skal sættes sammen og blive til en mosaik, som skal pynte på hegnet på legepladsen.

I vuggestuen har man skiftet mellem at arbejde med børnene i meget små grupper, hvor der er opmærksomhed og fokus på det enkelte barn, og så har man arbejdet i større grupper, hvor børnene kan observere hinanden og spejle sig i hinanden. Begge metoder er vigtige for udvikling og indlæring, så en vekselvirkning er optimal. Børnene deltager på egne præmisser og ud fra deres zone for nærmeste udvikling. Forløbet er suppleret med højtlæsning, sange, rim og remser, som alle handler om farver, former og mønstre fx ’se min kjole’.

Børnehavens børn har arbejdet i det store telt på legepladsen, og her prøves kræfter med at hamre, save og lime. For nogle af børnene er det deres første møde med værktøj, og begejstringen er stor. Børnene har deres eget værk, som de skaber ved hjælp af genbrugsmaterialerne, som de selv har haft med. De er på skift inde i teltet, hvor der er fordybelse, ro og voksenhjælp til hvert enkelte barn. I børnehaven taler de voksne med børnene om genbrug, om at smide ud og om, hvor meget der måske kan bruges til noget andet og nyt. I krogene leges der ’Fra skrot til slot’, og børnene glæder sig til den store fernisering, hvor deres forældre kan komme og se deres arbejde.

Af Katja Eva Klitgaard.

Invalid slider id. Master Slider ID must be a valid number.